Pentru cititori

Biblioteca de referințe

Referințe prin e-mail


Serviciul de referințe prin e-mail reprezintă un serviciu digital de bibliotecă bazat pe utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării și oferă utilizatorilor posibilitatea de a solicita bibliotecii informații bibliografice în orice moment, oriunde s-ar afla, prin intermediul Internetului.

Serviciul de referințe prin e-mail facilitează accesul rapid și de la distanță la informații și resurse digitale din colecțiile și bazele de date ale bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați printr-o simplă conexiune la Internet.

Serviciul de referințe prin e-mail furnizează următoarele tipuri de informații:

  • referințe bibliografice din cataloagele tradiționale și electronice proprii sau din alte surse de informare ale bibliotecii;

  • răspunsuri la cereri de referințe punctuale (o întrebare), în conformitate cu specificul colecțiilor și serviciilor puse la dispoziție de bibliotecă;

  • informații generale privind biblioteca (structură, adrese, condiții de acces, orar, servicii etc.);

  • informații de redirecționare către un alt compartiment/o altă instituție (bibliotecă, centru de documentare etc.) care ar putea oferi răspunsul la cererea formulată.

În cadrul Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați acest serviciu a început să fie implementat în anul 2000, în prezent modalitățile prin care se concretizează fiind:

  1. prin intermediul adresei de e-mail generice: biblioteca@ugal.ro;

  2. prin intermediul formularului de referințe prin e-mail;

  3. prin intermediul Proiectului REM-RO.

1. Dacă o persoană transmite o cerere pe adresa generică a bibliotecii, aceasta va fi vizualizată de bibliotecarii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați înscriși/care au acces în/la această listă de discuții.

2. Dacă o persoană transmite o cerere completând formularul postat pe pagina web a bibliotecii, atunci mesajul va fi direcționat către bibliotecarul de referințe din cadrul Compartimentului Referințe și cercetare bibliografică. Cererea va fi procesată, iar răspunsul va face referire strict la serviciile și colecțiile Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați.

3. Dacă o persoană transmite o cerere completând formularul postat pe pagina web a proiectului REM-RO, atunci mesajul va fi direcționat către bibliotecarii de referințe de la bibliotecile partenere proiectului. Cererea este sub forma unui multimesaj, va fi procesată, iar răspunsurile transmise vor face referire la serviciile și colecțiile bibliotecilor partenere. Răspunsurile transmise vor putea fi vizualizate atât de solicitant cât și de bibliotecarii înscriși în lista de discuții.

Termenul de răspuns depinde de gradul de dificultate al fiecărei cereri, variind între 1-10 zile.

   

aaaaaaaaaaaaiii