Pentru cititori

Biblioteca de referințe

Tutoriale


Cultura informației (eng. information literacy) definită ca o artă referitoare la învățarea modului de manipulare a informației, înglobează un set de abilități: recunoașterea nevoii de informare, localizarea, evaluarea critică și utilizarea legală, efectivă și eficientă a informației găsite.

.......................................................................................................................................

Tutorialele prezentate în cadrul acestei secțiuni au strânsă legătură cu termenul de cultura informației  și constituie instrumente de lucru deosebit de importante, având drept cauză confruntarea cu o varietate imensă de informații în diferite formate. Nu toate informațiile regăsite pe Internet pot fi folosite pentru a dezvolta o temă de cercetare: unele provin de la autorități în domeniu (specialiști, cercetători, profesori etc.), sunt actuale, de încredere, însă altele sunt eronate sau depășite. Această cantitate de informații crește de la o zi la alta. În mod similar, ne confruntăm și cu o continuă dezvoltare a tehnologiilor de manipulare a informației.

......................................................................................................................................

Tutorialele de Cultura Informației au fost elaborate pentru a putea fi folosite în scopuri academice: dezvoltarea unei teme de cercetare sau realizarea unei prezentări orale pentru o manifestare științifică (sesiune de comunicări, conferință, simpozion etc.).

Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ vine în sprijinul utilizatorilor săi cu o serie de tutoriale, care fac referire la principalele etape din cadrul unui proces de cercetare.


Dezvoltarea unei teme de cercetare


 

Acest tutorial indică algoritmul de lucru în realizarea unei cercetări, împreună cu o serie de sfaturi utile.


Surse de informare utilizate în activitatea de cercetareAcest tutorial trece în revistă cele mai utilizate tipuri de surse de informare, în format tradițional și electronic.

              
         Mai multe ghiduri pot fi consultate și descărcate aici

aaaaaaaaaaaaiii