2011

IANUARIE FEBRUARIE MARTIE APRILIE MAI IUNIE IULIE AUGUST SEPTEMBRIE OCTOMBRIE
NOIEMBRIE DECEMBRIE


NOIEMBRIE


Conferința Aniversară “Biblioteca mai mult decât biblioteca: integrare, inovare și informație pentru toți" a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova


În perioada 16-18 noiembrie 2011 au avut loc la Chișinău lucrările Conferinței Anuale a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, aniversând 20 de ani de la constituire asociației. Pe parcursul evenimentului au avut loc sesiuni de comnicări, ateliere de lucru si mese rotunde.

Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a fost prezentă în cadrul Secțiunii Biblioteci universitare și specializate, la o sesiune de comunicări cu tema "Biblioteca universitară: creativitate și inovație în organizarea și diseminarea informației", cu prelegerea cu titlul Mijloace Web 2.0 pentru diseminarea informațiilor la Biblioteca „Dunărea de Jos“, Galați, susținută de bibliotecar Viorica Dicu.

Mai multe detalii legate de materialele conferinței aflați aici.Cultura Informației sau cum să îți faci un mediu familiar în universul cunoașterii


În data de 11 noiembrie 2011 a avut loc la Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" Galați întrunirea profesională cu tema "Cultura informației sau cum să îți faci un mediu familiar în universul cunoașterii", manifestare inclusă în cadrul Zilelor Bibliotecii. La întâlnire au participat, pe lângă colectivul bibliotecii județene si bibliotecari școlari și universitari. Problemele dezbătute au fost legate de: managementul de bibliotecă, publicațiile seriale editate de BVAU, cultura informației, programul Biblionet și oportunitățile de accesare a fondurilor europene de către biblioteci.

Din partea Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, bibliotecar Lenuța Ursachi a susținut prelegerea cu titlul Modele de promovare a culturii informației în spațiul virtual.

Mai multe detalii legate de programul întâlnirii aflați aici.

top

OCTOMBRIE


Atelierul “Dezvoltarea limbajului și a lecturii în rețea"


În perioada 16-18 noiembrie 2011 a avut loc la Biblioteca Pedagogică “I.C. Petrescu" din București cel de-al cincilea atelier anual organizat de către ABR în cooperare cu Institutul “Goethe" din București. Atelierul a fost condus de doamna Ute Hachmann, directoarea Bibliotecii Orășenești din Brilon, Nordrhein-Wesfalen, care a prezentat un experiment de mare succes în Germania legat de promovarea lecturii în rândul copiilor și tineretului.

Au participat peste 35 de bibliotecari din bibliotecile școlare și publice, cadre didactice și studenți de la Secția de Biblioteconomie și Știința Informării a Facultății de Litere din București.

Din partea Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a participat bibliotecar Viorica Dicu, proaspătă absolventă a studiilor de masterat, specializarea Gestionarea informației în societatea contemporană, la Facultatea de Litere din București.

Mai multe detalii legate de problematica dezbătută aflați aici.

top

SEPTEMBRIE


Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România, ediția a XXII-a


În perioada 7-9 septembrie 2011, Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu a organizat în acest an cea a XXII-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România. Tema conferinței a fost "Bibliotecile în societatea cunoașterii".

Din partea Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a participat un grup de cinci bibliotecari, iar în cadrul Secțiunii Cultura Informației, bibliotecar Lenuța Ursachi a susținut prelegerea cu titlul Citarea surselor de informare: stiluri, metode, instrumente software.

Ca în fiecare an au fost acordate diplome și premii pentru activitatea profesională. Premiul Ioachim Crăciun acordat pentru bibliotecarii din mediul universitar a revenit Lenuței Ursachi, bibliotecar de referințe în cadrul Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina web a conferinței.

top

IUNIE


BIBLIO 2011 Conferința Internațională de Biblioteconomie și Știința Informării


În perioada 2-4 iunie 2011, Biblioteca Universității "Transilvania" în colaborare cu Biblioteca Județeană "George Barițiu" din Brașov au organizat cea de-a IX-a ediție a Conferinței Internaționale de Biblioteconomie și Știința Informării, cu tema: Inovarea în biblioteci.

Volumul conferinței cuprinde aproape 60 de lucrări în limbile engleză și franceză care pot fi consultate și online aici.

Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați a fost prezentă la această ediție cu lucrarea având titlul: Citation models of the information sources, autori: bibliotecar Lenuța Ursachi și prof.dr.ing. Elena Scutelnicu.

Mai multe informații despre problemele dezbătute, comitetul științific, lista lucrărilor participante, procesul peer-review și detalii organizatorice, pe pagina web a conferinței.

top

APRILIE


Consfătuirea județeană a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați


În data de 19 aprilie 2011 a avut loc la Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" Galați. Consfătuirea județeană a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați, manifestare inclusă în cadrul Zilelor Bibliotecarului. La întâlnire au fost dezbătute probleme legate de: realizările bibliotecii din anul 2009, perspectivele anului 2010 și s-au acordat premii. Au participat și reprezentanți ai colectivului Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, iar în pauză bibliotecarii din sectorul public au socializat cu cei din mediul universitar.

Mai multe detalii despre programul manifestării aflați aici.The 2nd International Conference on Information Science and Information Literacy


În perioada 14-15 aprilie 2011, Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu a organizat ediția a 2-a a Conferinței Internaționale de Știința Informării și Cultura Informației.

Au fost susținute aproape 30 de lucrări, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați fiind prezentă în volumul lucrărilor conferinței cu două lucrări: SIPTEH project: integrated system of technical digital content, autori: Mioara Voncilă, Lenuța Ursachi și Cecilia Buricea și Tools for lifelong learning using information literacy, autori: Lenuța Ursachi și prof.dr.ing. Elena Scutelnicu.

Mai multe informații despre problemele dezbătute, comitetul științific, lista lucrărilor participante, procesul peer-review și detalii organizatorice, pe pagina web a conferinței.

top

FEBRUARIE


Seminarul "Documentare și cercetare în epoca digitală"


În data de 18 februarie 2011, Muzeul de Istorie din Galați a organizat seminarul cu tema "Documentare și cercetare în epoca digitală". Problemele dezbătute au avut în vizor: activitatea de cercetare și documentare și mijloacele digitale accesibile prin Internet. Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul "Casa colecțiilor" și a avut printre invitați elevi, profesori, bibliotecari, muzeografi.

Univeristatea „Dunărea de Jos“ din Galați a fost prezentă cu 2 prelegeri: Cercetarea științifică și Internetul, susținută de lect. dr. Constantin Ardeleanu și Crearea unui depozit digital instituțional la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați în vederea creșterii vizibilității comunității academice, susținută de șefa serviciului bibliotecă Mioara Voncilă.

Mai multe informații aflați aici.

top