EVENIMENTE

 

2014

 

OCTOMBRIE

Train the trainer

În perioada 6-7 octombrie, reprezentanți ai Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați au participat la programul de formare „Abilități de prezentare a resurselor de informare și documentare destinate cercetării". Evenimentul a fost organizat de Asociația Anelis Plus în colaborare cu S.C. E-nformation S.R.L. Cercetătorii, bibliotecarii și doctoranzii prezenți au fost familiarizați cu bazele de date științifice furnizate in cadrul consorțiului Anelis Plus, strategii de căutare și managementul referințelor. Momentul-cheie al cursului l-a constituit exercițiul de prezentare orală al fiecărui participant în fața colegilor, urmat  de feedback-ul audienței.

 

SEPTEMBRIE

SMART 2014 Conferința Social Media in Academia: Research and Teaching

În perioada 18-21 septembrie, a avut loc cea de-a 2-a ediție a SMART 2014 Conferința Internațională Social Media in Academia: Research and Teaching. Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați a participat la acest eveniment important cu lucrarea „A synergetic approach to the information literacy and social media“, autori: bibl. Lenuța Ursachi și prof. dr. ing. Elena Scutelnicu. Lucrările conferinței vor fi indexate de Thomson Reuters în Conference Proceedings Citation Index. Mai multe informații legate de această conferință puteți afla aici.

 

Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România, ediția a XXV-a

În perioada 3-5 septembrie, a avut loc cea de-a XXV-a Conferință Națională a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR), cu tema „Bibliotecile – acces deschis la educație și cultură“. Evenimentul a fost organizat la Cluj-Napoca, la inițiativa Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga“. La această manifestare științifică au fost prezenți peste 300 de participanți din țară și străinătate și au fost susținute peste 80 de comunicări științifice [sursa ABR]. Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a fost prezentă cu două lucrări:

1. Soluții software testate și implementate la Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, autori: Lenuța Ursachi și Mioara Voncilă (lucrare susținută în cadrul Secțiunii Informatizare);

2. Contribuția Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați la promovarea culturii informației, autori: Lenuța Ursachi și Mioara Voncilă (lucrare susținută în cadrul Secțiunii Cultura informației).

Mai multe informații legate de această conferință puteți afla aici.

 

IULIE

Webinar Incites

În data de 23 iulie, dna Lenuța Ursachi, bibliotecar la Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a participat la webinarul organizat de Thomson Reuters. Tema întâlnirii a fost „Preview of InCites Benchmarking & Analytics and Journal and Highly-cited Data“. În urma acestui eveniment online a fost acordată o perioadă de free trial de 1 lună, pentru a exersa noul produs al companiei Thomson Reuters.

 

IUNIE

Întâlnirea anuală a Secțiunii Achiziție și dezvoltarea colecțiilor

În data de 4 iunie, ora 10, la sediul Bibliotecii Naționale a României, a avut loc întâlnirea anuală a secțiunii de Achiziție și dezvoltarea colecțiilor, din cadrul Asociației Bibliotecarilor din România. În calitate de președinte al secțiunii, dna Mioara Voncilă, șef serviciu al Bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, a supus dezbaterii procedurile de lucru din sectorul de achiziție și evidență a publicațiilor.

 

MAI

Sesiune de training baze de date științifice

În data de 28 mai, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați a găzduit sesiunea de instruire privind utilizarea bazelor de date științifice Access Medicine & Access Pharmacy. La întâlnire au participat cadre didactice de la Facultatea de Medicină și Farmacie și bibliotecari.

 

Întâlnirea anuală a Secțiunii Comunicarea colecțiilor și împrumutul interbibliotecar

În perioada 8-9 mai, Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a găzduit întâlnirea anuală a Secțiunii Comunicarea colecțiilor și împrumutul interbibliotecar, din cadrul Asociației Bibliotecarilor din România. În cadrul acestei întâlniri, dna bibliotecar Florica Cristea, a prezentat lucrarea cu titlul „Recuperarea publicațiilor la Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați : studiu de caz“. Mai multe informații legate de programul întâlnirii puteți afla aici.

 

APRILIE

Ziua bibliotecarului

În data de 24 aprilie, ora 10, la sediul Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, Filiala Galați a Asociației Bibliotecarilor din România a organizat întrunirea profesională prilejuită de Ziua bibliotecarului, cu tema „Cultura prin lectură: servicii și instrumente de informare“. În cadrul întâlnirii au fost acordate premii bibliotecarilor care s-au remarcat prin activitatea sa, au fost susținute prelegeri și au avut loc discuții. Din partea bibliotecii Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, dna Lenuța Ursachi a împărtășit audienței „Experiența trăită într-o bibliotecă universitară din Anglia“. Galerie foto

 

The 5th International Conference on Information Science and Information Literacy

În perioada 1-3 aprilie, Biblioteca Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu a organizat o nouă ediție a Conferinței Internaționale de Știința Informării și Cultura Informației. Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați se regăsește în volumul lucrărilor conferinței cu lucrarea cu titlul „Video tutorials developed to support the learning process“, autori: bibl. Lenuța Ursachi și prof. dr. ing. Elena Scutelnicu.

Mai multe informații despre problemele dezbătute, comitetul științific, lista lucrărilor participante, procesul peer-review și detalii organizatorice, pe pagina web a conferinței.

 

MARTIE

Workshop „Citation connections“

În data de 21 martie, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați a participat la workshop-ul „Citation connections“ organizat de Thomson Reuters în colaborare cu Asociația Anelis Plus. Evenimentul a avut loc la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iași. Cadre didactice, doctoranzi și bibliotecari au fost prezenți la această întâlnire.

 

Conferința Națională „Educația deschisă în România“

În data de 14 martie, Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a participat la Conferința Națională „Educația deschisă în România“, un eveniment organizat de Fundația Soroș România, în colaborare cu Asociația pentru Tehnologie și Internet și Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. Evenimentul a avut loc la sediul Bibliotecii Naționale a României. Mai multe informații legate de programul conferinței puteți afla aici.

 

Seminar cu studenții anului IV de la Facultatea de Mecanică, specializarea Inginerie economică industrială

În data de 4 martie, la Facultatea de Mecanică, dna Lenuța Ursachi, bibliotecar în cadrul Compartimentului Referințe și cercetare bibliografică la Biblioteca Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, a susținut o prelegere legată de dezvoltarea temei de cercetare și eficiența utilizării instrumentelor software pentru managementul referințelor bibliografice.