motoc.html

Dumitru Moțoc

 

Profesorul Dumitru Moțoc este unanim recunoscut ca fondatorul învățământului superior modern de industrie alimentară. Este incontestabil faptul că întreaga dezvoltare a actualei facultăți de profil a fost consecința ideilor inovatoare ale acestui prestigios dascăl și om de știință.
                                                                      

 

 

Nascut: 10 martie 1898, com. Dăești, jud. Vîlcea

 

Studii: Facultatea de Științe, secția Chimie, Universitatea din București (1919-1922);

 

Decedat: 6 octombrie 1969, Galați

 

Decoratii: Ordinul de Cavaler a Coroanei României, Diploma de Onoare a Consiliului Mondial al Păcii, Ordinul Muncii cl. III, Ordinul "Meritul Științific" cl. a III-a

 

Activitate profesională

asistent suplinitor (1922-1924), chimist expert (1926), chimist șef cl. III (1940), chimist șef cl. II (1942), chimist șef cl. I (1943) la Institutul de Chimie Agricolă și Alimentară al Facultății de Ştiințe din București (1922);
conferențiar la Facultatea de Agronomie din București (1943-1948);
director al Secției de Industrializare la Institutul de Cercetări Piscicole al Rom âniei (1945-1946);
chimist insp. gen. cl. II (1946), chimist insp. gen. cl. I (1947) la Institutul de Chimie Agricolă și Alimentară
șef de laborator la Institutul Național de Cercetări Tehnologice (1946-1948);
predă la Facultatea de Chimie Industrială de la Politehnica din București (1946-1949);
profesor de Chimie generală și Chimie agricolă la Facultatea de Horticultură din Bucureşti (1948-1952);
primul director științific al Institutului de Industrie Alimentară, profesor la Catedra de Chimie Alimentară (1948);
director de studii (1950), director adjunct la Institutul de Industrie Alimentară din București (1952-1955);
decan al Facultății de Tehnologia Produselor Alimentare și Tehnică Piscicolă, Institutul Politehnic Galați (1955);
președinte al Comisiei Teritoriale Galați pentru Cercetarea științifică (1964-1969);

 

Lucrări de specialitate

1961 - Curs de biochimia produselor alimentare.
1962 - Microbiologie industrială.
1964 - Microbiologia produselor alimentare.
1968 - Microbiologie.
1968 - Chimie alimentară.
1971 - Biochimia produselor alimentare.
1973 - Microbiologie.

 

back